To nieestetyczne zmiany na paznokciach, które mogą mieć różny kształt i wielkość. Wbrew temu, co mówiły nasze mamy, wcale nie muszą świadczyć o niedoborze witamin czy wapnia. Skąd wobec tego biorą się białe plamki na paznokciach? Przebarwienia na paznokciach: jakie są ich przyczyny i jak im zapobiegać?
Przebarwienia na paznokciach – przyczyny
O ich przyczynie może decydować miejsce ich występowania na płytce paznokcia. I tak – białe plamki na paznokciach mogą wynikać z:
- niewielkich, ale często powtarzających się urazów,
- regularnego stosowania manicure’u hybrydowego lub żelowego,
- trwającej chemioterapii,
- albo mieć podłoże genetyczne.
Przebarwienia na paznokciach – inne przyczyny
- niedobór witamin i mikroelementów takich jak: witaminy A i B6 oraz cynk i żelazo,
- choroby takie jak: łuszczyca, zapalenie nerek, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba wrzodowa,
- stan zapalny lub zniszczenie płytki paznokcia.
Paznokcie rosną w tempie 2-3 mm na miesiąc. Oznacza to, że przebarwienia, które widzimy na paznokciach, mogą być skutkiem czegoś, co zaszło nawet kilka miesięcy wcześniej.
Białe plamki na paznokciach możemy powodować my sami poprzez:
- obgryzanie paznokci lub skórek,
- zbyt agresywny manicure lub stosowanie produktów chemicznych,
- prace manualne,
- powtarzające się uszkodzenia i skaleczenia skóry,
- długotrwałą pracę przy komputerze,
- prace porządkowe wykonywane bez rękawiczek ochronnych,
- ciągłe malowanie paznokci.
Przebarwienia na paznokciach – jak im zapobiegać?
Jeżeli białe plamki na paznokciach pokrywają coraz większą powierzchnię płytki i ciemnieją, należy wybrać się do dermatologa. W mniej poważnych przypadkach wystarczy:
- dbać o higienę oraz odpowiednie nawilżenie i odżywienie dłoni,
- unikać lakierów i zmywaczy do paznokci o wysokiej zawartości substancji chemicznych,
- pozwolić paznokciom odpocząć przynajmniej jeden dzień po każdym malowaniu a przed nałożeniem kolejnej warstwy,
- wykonywać wszystkie prace porządkowe w rękawicach ochronnych,
- dbać o krawędź i płytkę paznokcia oraz o skórki,
- spożywać produkty bogate w cynk, na przykład bakalie lub kiełki pszenicy, i witaminę A, na przykład marchew lub brzoskwinie.
Dodaj komentarz